Lai nākotnē nerastos lieki izdevumi un galvassāpes, par visu pievadkomunikāciju tehnisko stāvokli un kvalitāti ir jārūpējas regulāri, pat pirms mājas celšanas. Šajā jautājumā īsti nav tādu faktoru uz kuriem pievērt acis ar domu, ka kaut kad nākotnē gan jau tas tiks sakārtots. Ja tiek pievērtas acis uz kādiem defektiem vai nepilnībām, tad tas nozīmē pavisam drīzu labošana darbu veikšanu. Notekūdeņu apsaimniekošanas sistēmai ir ne tikai loma katra cilvēka veselībai un sanitāru apstākļu nodrošināšanai, bet arī ekoloģiskas vides uzturēšanā. Ikdienā saimniecībā te patērēto ūdeni ir jānovada dabai draudzīgā veidā, neradot piesārņojumu un antisanitārus apstākļus. Septiķi vai bio kanalizācija ir alternatīva situācijās, kad pilsētas piedāvātā komunikāciju sistēma ir pārāk tālu, vai pieslēgšanās izmaksas ir pārāk augstas. Pilsētās dzīvojošajiem iespējas noteikti būs plašākas, jo ir jau attīstīts komunikāciju tīkls, taču lauku rajonos ar to ir mazliet sarežģītāk.

GRUNTSŪDEŅU LOMA BIO KANALIZĀCIJAS SISTĒMAS PLĀNOŠANĀ UN IZBŪVĒŠANĀ

Visbiežāk klienti izvēlas septiķi vai bioloģisko attīrīšanas iekārtu, jo centralizētais kanalizācijas mezgls ne vienmēr ir pieejams. Bioloģiskās attīrīšanas iekārtas darbības rezultātā rodas tehniskais ūdens, kas ir lietojams otrreiz. Tehnisko ūdeni var izmantot dārza laistīšanā, mazgāšanā un citos saimnieciskos nolūkos, tiesa gan, to nedrīkst lietot pārtikā. Arī tā tīrīšana neprasa lielu uzmanību, taču tai nepieciešams elektrības pieslēgums, kura patēriņš nav lielāks kā ledusskapim. Savukārt septiķa uzstādīšana nozīmē trīs tvertņu un filtrācijas lauka izveidi un ierakšanu zemē. Septiķa attīrīto ūdeni nedrīkst lietot atkārtoti un asenizācijas pakalpojumu sniedzēji septiķa nogulsnes divas reizes gadā izsūknē.

CIK BIEŽI UN KĀDĒĻ JĀAPKOPJ KANALIZĀCIJAS SISTĒMA?

To, kur un kādu kanalizācijas sistēmu ierīkot, nosaka pašvaldības saistošie noteikumi. Pieslēgums pie pilsētas kanalizācijas, joprojām sanāk vienkāršākais, ja tuvākais vads ir 200 metru attālumā. Izmaksas nosaka dažādi faktori – nepieciešamo materālu cena, darbs tiks veikts pašu spēkiem vai tiks algoti speciālisti un tamlīdzīgi. Ja pieslēgums vietējam kanalizācijas vadam nav iespējams, tad tālāk viss atkarīgs no gruntsūdeņiem, lai cik dīvaini tas nebūtu. Neliela izmēra privātmājā vai vasarnīcā kā risinājumu var apsvērt septiķi, kas periodiski ir jāizsūknē, lai nepiesārņotu dabu. Vēl ir opcija izbūvēt bio kanalizāciju, kur filtrācijas procesā piedalās baktērijas, kas pārtiek no organiskajām vielām un ūdeni pēcāk var izmantot dārza laistīšanai, piemēram.