Plānojot jauna mājokļa celtniecību vai jau esošā nama pārbūvi, notekūdeņu apsaimniekošanas sistēma ir viena no galvenajām, ar ko jāsāk. Ņemot vērā to, ka visas komunikācijas sākot ar kanalizāciju un beidzot ar elektrību, tiek ieraktas zemē, tad par to funkcionētspēju ir jāpārliecinās laikus, lai pēcāk nerastos lieki izdevumi un problēmas. Bez kanalizācijas un notekūdeņu apsaimniekošanas sistēmas, nav iedomājams neviens mājoklis. Veidu kā novadīt notekūdeņus, netrūkst, atliek vien izvēlēties piemērotāko.

KĀDA LOMA IR GRUNTSŪDEŅIEM UN PAŠVALDĪBAI KANALIZĀCIJAS IZBŪVĒ?

Septiķis, bioloģiskās attīrīšanas iekārtas un pilsētas centralizētā kanalizācijas sistēma ir opcijas, kas pieejamas tiem, kuriem būvējot māju, nepieciešams izbūvēt arī bio kanalizāciju(vairāk informācijas te – https://www.bio-kanalizacijas.lv/kanalizacija/). Laba izvēle būs bioloģiskā attīrīšanas iekārta, kuras darbības rezultāts rada ilgtspējīgu risinājumu. Tehnisko ūdeni var izmantot dārza laistīšanā, mazgāšanā un citos saimnieciskos nolūkos, tiesa gan, to nedrīkst lietot pārtikā. Arī tā tīrīšana neprasa lielu uzmanību, taču tai nepieciešams elektrības pieslēgums, kura patēriņš nav lielāks kā ledusskapim. Savukārt septiķa uzstādīšana nozīmē trīs tvertņu un filtrācijas lauka izveidi un ierakšanu zemē. Septiķa attīrīto ūdeni nedrīkst lietot atkārtoti un asenizācijas pakalpojumu sniedzēji septiķa nogulsnes divas reizes gadā izsūknē.

SEPTIĶU TĪRĪŠANAS PAKALPOJUMI

Pašvaldības noteikumi nosaka to, kādu attīrīšanas iekārtu ir iespējams izmantot. Pieslēgums pie pilsētas kanalizācijas, joprojām sanāk vienkāršākais, ja tuvākais vads ir 200 metru attālumā. Izmaksas, kā jau visos gadījumos, nosaka dažādi faktori, tostarp tas, kas veiks darbus, kādi materiāli nepieciešami, un tamlīdzīgi. Ja tomēr centralizētajam kanalizācijas vadam nav iespējas pieslēgties, tālākās darbības nosaka gruntsūdeņu stāvoklis īpašumā un apkārtnē. Septiķa ierīkošana ir pietiekoši laba alternatīva vienkāršai privātmājai vai vasarnīcai. Lielākai mājai, kuru apdzīvo vairāk cilvēku, labs risinājums ir bioloģiskā attīrīšanas iekārta, kur pārstrādāto ūdeni var izlietot saimniecībā, tādējādi ietaupot arī šādā veidā.