Pasaulē ar vien populārāki kļūst saules paneļi, kas tiek uzstādīti kā alternatīvās elektroenerģijas ieguves vietas gan privātmājām, gan nelielām biroju ēkām. Saules paneļu uzstādīšana sniegs vislielāko artavu, ja tiks uzstādīti virzienā uz dienvidiem, vislabāk uz jumta, taču, ja tā nav opcija, tad nepieciešams vismaz 14m2 liels laukums uz zemes. Izmantojot saules paneļu uzkrāto enerģiju ir iespējams izmantot gan kā vienīgo, gan kā alternatīvo elektroenerģijas avotu. Kolektoru skaits ietekmē uzkrātās enerģijas daudzumu, turklāt, ieteicams izvēlēties tik daudz paneļu, lai būtu iespējams saražot vidējo gada patēriņa apjomu. Bez Sadales Tīkla pieslēguma neiztikt(izvēlies te – https://www.ivsolar.lv/). Saules enerģija tiek uzkrāta arī ēnainā un lietus laikā, tā pat nav jāraizējas par to tīrīšanu – sniegs nokusīs pats un putekļus noskalo lietus. Lai aprēķinātu piemērotāko, ir iespējams izmantot dažādus kalkulatorus, kas atrodami pakalpojuma sniedzēju mājaslapās.

VAI VAR UZSTĀDĪT VAIRĀK PANEĻU KĀ VAJADZĪGS?

Lieliski, ja saules paneļu uzstādīšanai ir iespējams izmantot personīgos finanšu līdzekļus, taču, daudzi izvēlas banku kreditēšanas pakalpojumu paneļu uzstādīšanai. Ir iespējams pašiem veikt nelielus aprēķinus, lai saprastu, vai paneļu uzstādīšana ir izdevīga. Vērā jāņem šādi rādītāji: vidējais gadā patērētās elektroenerģijas daudzums, paneļu skaits, vieta kur tie tiks ierīkoti. Svarīgi saprast, ka nav nepieciešams uzstādīt vairāk paneļu nekā nepieciešams un saražot vairāk elektrības kā vajadzīgs. Tie, kuri Latvijā ir uzstādījuši saules baterijas, iegūto enerģiju izmanto divējādi – uzreiz no sava tīkla vai izmanto NETO sistēmu, kur tiek atdota saražotā enerģija un pēcāk izmantota. Pie esošajām elektroenerģijas izmaksām, tiek lēsts, ka investīcija atmaksāsies vidēji 10 gadu laikā. Lai uzstādītu šādus saules enerģijas kolektorus, jārēķinās ar vidēji līdz 10 tūkstošiem eiro, kas sedz visas ar uzstādīšanu saistītās izmaksas.

SAULES PANEĻI TAVĀM MĀJĀM DAŽU DIENU LAIKĀ

Pirms uzstādīšanas tiek veikta elektroenerģijas patēriņa analīze, objekta apsekošana un piedāvāti individuāli tehniskie risinājumi. Tikai pēc tam tiek veikta būvprojekta izveide. Pašu paneļu uzstādīšana prasa vienu vai divas darba dienas, atkarībā no to skaita. Nevajag aizmirst apmeklēt būvvaldi, lai saskaņotu projektus.