Lai nākotnē nerastos lieki izdevumi un galvassāpes, par visu pievadkomunikāciju tehnisko stāvokli un kvalitāti ir jārūpējas regulāri, pat pirms mājas celšanas. Piemēram, kanalizācijas sistēmas izbūvei ir jābūt nevainojamai, jo tās remontdarbi ir īpaši piņķerīgi, ja nepieciešama problēmu novēršana. Ja tiek pievērtas acis uz kādiem defektiem vai nepilnībām, tad tas nozīmē pavisam drīzu labošana darbu veikšanu. Notekūdeņu apsaimniekošanas sistēmai ir ne tikai loma katra cilvēka veselībai un sanitāru apstākļu nodrošināšanai, bet arī ekoloģiskas vides uzturēšanā. Ikdienā saimniecībā patērēto ūdeni ir jānovada dabai draudzīgā veidā, neradot piesārņojumu un antisanitārus apstākļus(skatīt te – http://www.bio-kanalizacijas.lv/biologiskas-attirisanas-iekartas/). Septiķi vai bio kanalizācija ir alternatīva situācijās, kad pilsētas piedāvātā komunikāciju sistēma ir pārāk tālu, vai pieslēgšanās izmaksas ir pārāk augstas. Pilsētās dzīvojošajiem iespējas noteikti būs plašākas, jo ir jau attīstīts komunikāciju tīkls, taču lauku rajonos ar to ir mazliet sarežģītāk.

KĀDA LOMA IR GRUNTSŪDEŅIEM UN PAŠVALDĪBAI KANALIZĀCIJAS VEIDOŠANĀ?

Ir dažādi notekūdeņu apsaimniekošanas veidi, bet privātmāju iekārtošanā, visbiežāk, izmanto trīs – septiķi, bio-attīrīšanas iekārtu vai arī pilsētas centralizēto pieslēgumu. Bioloģiskā attīrīšanas iekārtā ir daudzfunkcionāla. Pārstrādāto tehnisko ūdeni ir iespējams izmantot dārza laistīšanā vai uzkopšanas darbos. Bioloģiskās attīrīšanas iekārtas darbojas, izmantojot elektrību, taču patēriņš ir pavisam neliels. Lai iekārtotu septiķi vai bio-attīrīšanas iekārtu, nepieciešama saskaņošana ar pašvaldību, jo jāsaprot, vai grunts līmenis ļauj ne tikai septiķu un citu iekārtu ierakšanu zemē, bet arī infiltrācijas lauka izveidi, kas nepieciešama septiķa pārstrādātā ūdens attīrīšanai. Septiķa tīrīšana ir jāveic pāris reizes gadā un to dara asenizācijas pakalpojuma sniedzēji.

SEPTIĶU TĪRĪŠANAS PAKALPOJUMI

Pašvaldības saistošie noteikumi nosaka to, kur un kāda veida kanalizācijas sistēmas ierīkošana ir atļauta. Pieslēgums pie pilsētas kanalizācijas, joprojām sanāk vienkāršākais, ja tuvākais vads ir 200 metru attālumā. Kā jau vienmēr, daudz nosaka izmaksas un iespējas – vai darbu veiksiet paši, nepieciešamo materiālu cena un tamlīdzīgi faktori. Ja pieslēgums vietējam kanalizācijas vadam nav iespējams, tad tālāk viss atkarīgs no gruntsūdeņiem, lai cik dīvaini tas nebūtu. Privātmāju, kuru apdzīvo viena ģimene vai nelielu vasarnīcu, var aprīkot ar septiķi, kas tiek iztīrīts lai nepiesārņotu dabu. Vēl ir opcija izbūvēt bio kanalizāciju, kur filtrācijas procesā piedalās baktērijas, kas pārtiek no organiskajām vielām un ūdeni pēcāk var izmantot dārza laistīšanai, piemēram.