Jumta konstrukcija jau ir viens no vissvarīgākajiem momentiem mājas būvniecības procesā. Tad, kad tiek uzstādīts jumts vai jau jumta segums, būtu ļoti svarīgi ievērot tehnoloģiju uz kā balstās mājas jumta uzstādīšana un kuras pārkāpšana var radīt nepatīkamus momentus, piemēram, siltuma zudumu, noplūdi vai arī var tikt sagrauta pat jumta konstrukcija. Lai mājas jumts tiek galā ar savām aizsargāšanas funkcijām, tam jābūt pareizi sataisītam, kā arī celtniecības laikā nevajadzētu aizmirst par tādu lietu, kā jumta siltināšana. Ir varbūtība izmēģināt koka kopnes gan kā īpašu dizaina variantu, gan arī kā jumta konstrukcijas balsta funkciju.

Jumti vai to varianti

Uzsākot mājas projektu, sākumā ir jāizplāno dizains, kur iekļaujas arī jumta konstrukcija un jumta segumi. Mūsdienās jumta konstrukcijas veidi būs diezgan dažādi, kur visbiežāk pielieto vienas slīpnes vai divu un vairāk slīpumu jumtus, taču pieprasīti jau ir plakanie jumti, veidojot četrstuŗveidīgus mājas dizainus. Nereti ir pielietotas kopnes, lai padarītu mitekļa interjeru pievilcīgāku. Jumta uzstādīšana varētu būt no dažādiem izejmateriāliem, piemēram, dakstiņjumts ir izturīgs un ilggadīgs, kalpo līdz pat 100 gadiem,, bet, piemēram, priekš plakanajiem jumtiem atbilstošākais jumta segums varētu būt bitumena jumts, kura priekšrocība ir ātra ieklāšana un salīdzinoši zema cena. Bet pirms tiek izvēlēts jumta segums, apspriediet šo ar savu projektētāju.

Koka kopnes Jūsu mājā

Mājokļa celtniecībā diezgan bieži tiek pielietotas jumta kopnes vai jumta spāres. Kāds tad izvēles variants ir vislabākais? Jumta spāres jeb spāru sistēma vienā pusē balstās uz mauerlatu, bet otrpus uz siju. Lai spāres sistēma spētu izturēt nepieciešamo slodzi, tām jābūt savstarpēji savienotām. Palielinātas slodzes gadījumā, spāres tiek balstītas uz statīviem. Savukārt jumta kopnes ir stingrs rāmis, ko parasti pielieto, kad veido slīpus jumtus. Šeit galvenā lieta ir sadalīt esošo slodzi kurai ir pakļauts jumts un novirzīt to uz sienām. Parasti koka kopnes ir ražotas no augstas klases koksnes, dēļiem vai apaļajiem kokmateriāliem. Kopnes jau ir lētāks un arī pec to uzstādīšanas vienkāršāks variants nekā jumta spāres, tādēļ celtniecībā tām dod priekšroku.