Nav noliedzams, ka lēcas acīm mūsdienās tiešām ir un būs diezgan populāras kā arī pieprasījums uz tām ir milzīgs. Lēcas acīm jau ir veiksmīgi aizstājušas brilles un efektīvi koriģē tuvredzību, astigmātismu un presbiofiju. Lēcas izmanto arī dekoratīvos nolūkos – acu krāsas maiņai vai akcenta piešķiršanai. Kurā brīdī un kurš izgudroja lēcas?
Vai Jūs zinājāt, kad tieši Leonardo da Vinči ir tas, kurš vēl 16. gadsimtā (precīzāk, 1508. gadā) izveidoja skices, kurās attēlota ierīce, ko varētu pielietot redzes korekcijai. Nākamo ieguldījumu ienesa Dekarts 1637.g.. Tā bija neliela caurulīte, kas piepildīta ar ūdeni, tādējādi izveidojot sava veida lupu.
Bet pirmās lēcas radās 1888. gadā un tās radīja stiklinieks F.Mullers. Viņam bija draugs bez plakstiņa un tam bija akūtas sāpes un visu laiku bija sausas acis. Stiklinieks centās viņam izlīdzēt, izgatavojot no stikla lēcas. Tās bija baltām malām un caurspīdīgas centrā, priekš tam, lai saglabātu spēju redzēt apkārtējos priekšmetus. Slimnieks piemērīja lēcas, un redze uzlabojās.
Beigās Müllers sāka masveidā ražot stikla kontaktlēcas. Taču šīs lēcas acīm nemaz nebija pilnīgi piemērotas cilvēkiem. Tās varēja vilkt tikai ierobežots skaits cilvēku. Kontaktlēcas masveida ražošanu vēlāk pārņēma Karls Zeiss un Oto Šots.

Un tagad mūsu noieta tirgus ir pārpildīts ar diezgan savādākiem produktiem, kā piemēram, krāsainās lēcas, redzi koriģējošās lēcas. Lēcas, kas piemērotas jūtīgām acīm, kā piemēram, Acuvue Oasys zīmola preces. Tas viss atvieglina mūsu ikdienu, bez tam attīstoties digitālajai videi, pieņemams ir arī kontaktlēcas interneta veikals, kurā bieži vien katras lēcas cena ir zemāka nekā reālajos optikas salonos. Turklāt šeit palīdz speciālisti, kas izlīdzēs piemeklēt Jums atbilstošāko produktu.

Kontaktlēcu tipi kā arī kontaktlēcas interneta veikals – kā sameklēt un kādā veidā iegādāties?

Šobrīd pastāv ne tikai viens kontaktlēcas interneta veikals, kur piedāvājumā pastāv tik ļoti atšķirīgas lēcas. Kontaktlēcas varētu atšķirties viena no otras ne tikai pēc to cietuma, mērķa, dizaina, valkāšanas ilguma, un arī pati lēcas cena var būt diezgan atšķirīga. No kā tieši tas viss būs atkarīgs? Pirmkārt, kāds tieši lēcu tips būs meklēts – cietās vai mīkstās kontaktlēcas.

Mīkstās lēcas jau ir visizplatītākais variants. Tās tiek izrakstītas cilvēkiem ar tuvredzību, astigmātismu un hiperopiju. Šīs lēcas acīm izmanto arī medicīnā, piemēram, ja ir nepieciešams ievietot acī zāles vai arī aizsargāt tās, lai paātrinātu dzīšanu. Cietās kontaktlēcas acu ārsti izraksta, kad pacientam ir acs radzenes formas izmaiņas, ko nevar uzlabot ar mīkstajām. Tas var būt, piemēram, astigāmisms.

Kontaktlēcas var iedalīt pēc nēsāšanas ilguma. Viendienas lēcas parasti tiek liktas tieši no rīta un izvilktas naktī, vēl ir elastīgās lēcas, kuras ļauj gulēt vienu vai divas naktis lēcām esot acīs. Ir vēl pagarinātās darbības, kur kontaktlēcas var valkāt līdz 6 dienām nenoņemot un pēdējais, nepārtrauktās lēcas, kur nēsāšanas režīms varētu būt līdz pat 30 dienām.

Pastāv vēl krāsainās kontaktlēcas internetā, kuras maina Jūsu acs krāsu un pastāv pat sava veida crazy lēcas, kas ļauj Jums palikt, piemēram, par raganu vai vampīru. Bez šaubām, kad lēcas cena būs atkarīga no dažādiem iemesliem, kā no nēsāšanas ilguma, gan no cietuma vai kādam mērķim tās ir paredzētas. Taču vienmēr, pasūtot kontaktlēcas internetā, iespējams salīdzināt preces pie dažādiem pārdevējiem un atrast savējo.