Parasti, runājot konkrēti par jumta izgatavošanu, tajā brīdī nozīmīgs būs ne vienīgi jumta segums, bet gan viss jumts pamatā. Un, ja jumta tips var tikt izvēlēts pat tikai būvniecības laikā, taču jau jumta segums, kas ir viens no vissvarīgākajiem mājokļa konstrukcijas elementiem, ir rūpīgi jāaprēķina un jāveic tā projekts jau pirms tam. Ir jāizprot, kādi tad jumta konstrukcijas veidi būs piemēroti tieši Jūsu gadījumā. Ir tik ļoti daudz dažādu variāciju – sijas, jumtu spāres un koka kopnes, kādā veidā tās atšķiras vai, kam dot priekšroku, ir un būs diezgan būtisks jautājums.

Jumts mājai un tā konstrukcijas veidi

Jumta konstrukcija, ko parasti mēs visi pamanam apkārt parasti ir jumts ar diviem slīpumiem, šis variants atšķiras tieši ar praktisku izmantošanu, saprotamu uzstādīšanu kā arī šim variantam būs piemērots jebkurš jumta segums. Pieprasīts mūsdienās ir mansarda jumts, šeit jau ir 4 plaknes uz katru mājas pusi pa divām. Minētais veids ir tik pieprasīts, tā kā tiks iegūta papildus vieta. Saimniecības ēkām parasti izmantota jumta konstrukcija būs vienas slīpnes, taču šo tipu neizmanto lielām ēkām. Amizanta kā arī ļoti sarežģīta konstrukcija būs četrslīpju jumts. Plakanajam jumtam ir darbietilpīga kopšana, taču vienkārša jumta uzstādīšana. Jumts dažreiz pieļauj dažādu variāciju savienošanu, tādējādi padarot ēku pamanāmu un individuālu.

Jumta konstrukcija – koka kopnes vai, piemēram, jumta spāres

Plānojot to, kāda tad varētu būt jumta konstrukcija, atklājas ļoti dažāds jumta seguma klāsts un dažādība. Sijas, jumta spāres vai varbūt koka kopnes, kāda tad var būt pareizā izvēle? Sijas lieto, lai balstītu spāres, bet šāda jumta uzstādīšana aizņem daudz laika. Bet kopnes jau ir pirms tam ražota jumta konstrukcija. Kopnes balsts tad ir ārējās sienas vai jau iekšpuses nesošās sienas. Atšķirībā no jumta spāres, koka kopnes tiks atvestas tieši uz celtniecības vietu gatavas, līdz ar to būs ekonomēts laiks, ko paņem juma uzstādīšana. Un tad jau iespējams ķerties pie tāda veida darbības, kā jumta siltināšana un beigt to svarīgo būvniecības daļu.