Daudzi cilvēki pilnīgi nesaprot ar ko tad atšķiras savā starpā optometrists un tāds ārsts, kā oftalmologs, vai kas ir optiķis. Un tas jau ir tādēļ, ka samērā daudzus gadus ikviens acu ārsts jau tika saukts tieši par okulistu. Pēc gadiem, vairākas klīnikas uzsāka pielietot jaunu terminoloģiju, bet cilvēki sāka apjukt, kas tad ir kurš un pie kāda speciālista būs īsta redzes pārbaude. Tālāk rakstā mēģināsim uzzināt, ar ko nodarbojas šie ārsti, starp kādam tad specialitātēm ir starpība, bet starp kurām viņas īsti nav(ielūkojies šeit – https://www.redzesparbaude.lv/cenradis/). Turklāt būs iespēja noskaidrot, kā piemeklēt profesionāli, kā arī kam tad pievērst īpašu uzmanību.

Kas ir tas, kas jau var pārbaudīt redzi?

Būs vajadzīga acu pārbaude un nepieciešams acu ārsts, bet kurš būs tas īstais? Tagad medicīnas iestādē visbiežāk var sastapt terminu oftalmologs un optometrists, taču vai tas ir tas pats? Šāda veida abi speciālisti īsteno redzes pārbaudi un tiem vienmēr būs ārstējošās personas kvalifikācijas sertifikāts, tomēr atšķirības arī ir. Piemēram, optometrists pārbauda galvenās acu funkcionēšanu – var noteikt tālredzību un tuvredzību, kā acis redz kopā, bet, ja ir noteikta jebkāda novirze no normas, kur jau svarīga ārstēšana, šajā gadījumā pacients tiek novirzīts jau pie acu ārsta. Tieši oftalmologs acu ārsts jau ir tas cilvēks, kurš dara detalizētu pārbaudi un vēl profilaktiskās darbības. Parasti šis ārsts jau tiek saukts arī par okulistu. Kad klientam ir nepieciešama ārstēšana un citas manipulācijas, attiecīgi kvalifikācijai oftalmologs pilda medicīnisku vai jau ķirurģisku ārstēšanu. Bet, optiķis būs tas cilvēks, kas izgatavo koriģējošās brilles jau pēc acu speciālista receptes. Protams, tagad ir jau populāra profesija optometrists, kas veic arī optiķa funkcijas, kas jau var veikt parastu acu pārbaudi, kā arī izgatavot brilles.

Labs redzes ārsts – kādiem tieši kritērijiem un īpašībām jāatbilst?

Kad būs nepieciešams acu ārsts, pats pirmais, kas tieši ir jāsaprot – nepieciešama ārstēšana vai arī parasta acu pārbaude. No tā izriet, kāds tad ārsts nepieciešams – oftalmologs vai arī optometrists. Ja optometrists pārbaudīs acu redzi, savukārt oftalmologs jau veiks ārstēšanu. Savukārt, ja jūtat, ka brilles palikušas diezgan vājas, var būt, ka Jums pat varētu pietikt arī ar optometristu – optiķi, kas spēs pārbaudīt redzi un uzreiz izgatavot koriģējošās brilles. Katrā gadījumā, gan oftalmologs, tā arī optometrists ir mediciniskā persona, kas nozīme, ka tiem ir jābūt kvalifikācijas sertifikātiem, kurus var pārbaudīt. Nākamais būtu iegūt atsauksmes par ārstu. Bez šaubām, jau ir ērti, ja iespējams attālināti pierakstīties tieši uz vizīti un vietnē uzreiz redzēt cenu acu pārbaudei. Acu redze ir nozīmīga lieta, tāpēc tā ir jāuztic tikai profesionālim.