Auto vadāmība un braukšanas komforts ir atkarīgs jau no tā, kādas auto riepas bija piemeklētas. Tomēr, lai sekmētu vislabākos un drošākos braukšanas apstākļus, ir nepieciešams, lai riepas būtu piemērotas cilvēka transportlīdzeklim, gan arī tiem apstākļiem, kādos tās būs izmantotas. Nozīmīga ir un sezonāls raksturs – vasaras riepas un ilink ziemas riepas savā starpā būs dažādas. Tomēr, lai izdarītu pareizo savu izvēli, kad tiek skatītas riepas Rīgā vai citur mūsu valstī, mēģināsim uzzināt vairāk to, kam pievērst īpašu uzmanību, meklējot auto riepu pārdevēju, kā arī pašu auto riepu īpašības, kurām jāvērš vērība.

Vai būtiska būs vienīgi sezonāls raksturs?

Jūsu braukšanas drošību sekmē daudzi momenti. Kā viens no pašiem pamata faktoriem jau ir pareiza auto riepu atrašana. Lai iegādātos auto riepas, kuras jau var veicināt stabilu saķeri ar ceļa segumu, vispirms būtu jānosaka riepu piemērotība sezonai, kāda ir. Konkrēti vasaras riepas tad ir paredzētas braukšanai temperatūrā no +7 grādiem pēc celsija. Tās ir izgatavotas tieši no cietiem samaisījumiem, līdz ar to izceļas ar lielu izturību pret nodilumu un vēl drošu auto vadīšanu. Tomēr aukstā temperatūrā tāda tipa riepu veidi kļūst diezgan stīvi un vienlaicīgi nevar nodrošināt drošu saķeri ar ceļu. Savukārt ziemas riepas ir izgatavotas no mīkstiem savienojumiem, tāpēc tās saglabā braukšanas drošību aukstās temperatūrās. Šādu riepu protektors visbiežāk būs aprīkotas ar radzēm, kuras paaugstina drošības līmeni, braucot pa slapju sniegu vai pat ledu. Un jau vissezonas riepas ir kompromisa variants, kas pēc drošības nav tik labas, kā atbilstošajai sezonai domātās. Tās būs piemērotas tām valstīm, kur ziemas mēnešos temperatūra nebūs ļoti zema.
Vēl kāds svarīgs moments būs riepu protektora zīmējums. Riepas ar bez virziena rakstu jau ir vislētākās, tāpēc tās jau ir ļoti pieprasītas, lai gan viņas nespēj nodrošināt labu drošības līmeni. Braukšanai pa dubļainiem ceļiem ir piemēroti modeļi ar konkrēta virziena zīmējumu, kas novirza netīrumus no riepu apakšas. Labāku saķeri, it īpaši nestabilos laikapstākļos, sekmē riepas ar asimetrisku rakstu, kas varētu veicināt transportlīdzekļa manevrēšanas spēju. Ieteicams ielāgot, kad cena ir nozīmīgs moments. Pērkot lētas auto riepas, šeit tiek taupīts uz savas drošības. Tādēļ labāk būtu piemeklēt kādu tieši vidējā segmenta produktu. Gadījumā ja nav saprotams, kādas konkrēti riepas atlasīt, vislabāk lūgt palīdzību konkrēti pie speciālistiem, piemēram, jebkura riepu noliktava strādā tikai ar profesionāļiem.

Riepu serviss vai internetveikals, pie kā iegādāties riepas?

Tad, kad tiek izvēlēta riepu noliktava vai arī riepu serviss, vēl ir pāris nianses, kam nepieciešams pievērst savu īpašu vērību. Nemaz nav svarīgi, vai arī būs Jums vajadzīgas jaunas riepas vai mazlietotas, pats pirmais, ir jāskatās pircēju atsauksmes. Mūsdienu riepu noliktava jau ir ar savu vietni un noteikti būs iespēja atrast atsauksmes vai sūdzības tieš‬i par darbinieku darbu. Vēl viena svarīga lieta būs pakalpojumu piedāvājums – būtiski ir, lai tā nemaz nav parasta riepu garāža, bet jau tiek piedāvāta arī riepu montāža. Tas būs ērti un vēl laiks tiek ekonomēts. Gadījumā ja tiek nodrošinātas jaunas riepas, labi būtu, ja atrodami vēl lietie diski. Ja tāda riepu garāža būtu arī autoserviss vienlaicīgi, būtu jābūt tāda veida pakalpojumam, kā riepu balansēšana. Servisam ir jābūt sakoptam pie tam personālam atsaucīgam. Ja klientam interesē riepu ražotāji, atsaucīgā servisā uzreiz piedāvās visu informāciju par tiem. Nemaz nav nozīmīgi vajadzīgas pavisam jaunas auto riepas, vai arī izmantotas, profesionāli speciālisti uzreiz spēs dot ieteikumus, lai braukšana ir droša un ērta.