Lai nākotnei aiztaupītu liekus tēriņus un galvassāpes, par visu pievadkomunikāciju tehnisko stāvokli un kvalitāti ir jārūpējas regulāri, pat pirms mājas celšanas. Piemēram, ņemot vērā to, ka kanalizācija un ūdensvads tiek ierakti zemē, to labošanas darbi, vajadzības gadījumā, ir sarežģīti un laikietilpīgi. Ja tiek pievērtas acis uz kādiem defektiem vai nepilnībām, tad tas nozīmē pavisam drīzu labošana darbu veikšanu. Viena no komunikācijām, kuru vajadzētu korekti izbūvēt pirmo, ir kanalizācija. Lai ikdienā izmantotais ūdens un blakusprodukti tiku novadīti drošā veidā gan mājsaimniecībā, gan dabā, ir nepieciešams izbūvēt kanalizācijas sistēmu, kas šo darbiņu padara ātru un vienkāršu. Septiķi vai bio kanalizācija ir alternatīva situācijās, kad pilsētas komunikāciju sistēma ir pārāk tālu, vai pieslēgšanās izmaksas ir pārāk augstas. Lauku rajonos un ne ik blīvi apdzīvotās vietās pilsētas kanalizācijas tīkls nebūs opcija, tādēļ septiķis vai bio kanalizācija būs tieši laikā.

KAS JĀIELĀGO BŪVĒJOT KANALIZĀCIJAS SISTĒMU JAUNAJĀ MĀJOKLĪ?

Ja izvēle krīt par labu bio kanalizācijas sistēmas izveidei, tad ieguvums būs izfiltrētais tehniskais ūdens, ko pēcāk var izmantot saimniecībā, piemēram, laistot dārzu. Bio attīrīšanas iekārtas paveic lielu darbu un prasa minimālas rūpes – tik vien kā dažas reizes gadā tā jāiztīra un tai nepieciešama elektrības padeve. Pirms savā īpašumā izlemjat par labu septiķu ierakšanai zemē, ir jāsaprot vai to ļauj pašvaldības saistošie noteikumi un kādas opcijas tiek piedāvātas. Vislabākā opcija ir pieslēgšanās pilsētas centralizētajai kanalizācijas sistēmai, taču, ja šāda iespēja nav parocīga vai finansiāli iespējama, jāapsver citi varianti. Lauku rajonos ar to ir sarežģītāk un jālemj par septiķa vai bio kanalizācijas izveidi savā īpašumā.

KAS VEIC SEPTIĶU TĪRĪŠANU?

Ja jūsu apdzīvotā vietā ir zems gruntsūdeņu līmenis, tad septiķa ierakšanai zemē nav nekādu šķēršļu. Vietās ar augstu gruntsūdeņu līmeni labākais risinājums būs bioloģiskās attīrīšanas iekārtas. Jautāsiet, kāda atšķirība? Pirms sniedzam atbildi, jāpiemin, ka katram īpašuma un projekta veidam piemērota kanalizācijas sistēma ir jāizplāno laikus. Tātad – septiķiem, visbiežāk, ir divi rezervuāri, kurā notiek filtrācijas process. Pirmajā rezervuārā nonāk notekūdeņi ar visu kanalizācijas saturu, kas nogrimst apakšā, bet ūdens pāriet uz otru tvertni. Septiķu tīrīšanu veic asenizācijas pakalpojumu sniedzēji. Šāds risinājums ir lieliski piemērots nelielām privātmājām vai vasarnīcām. Septiķa tīrīšanas īpatnības saistītas ar to, ka ūdens, kas tur uzkrājas, ir kaitīgs apkārtējai videi. Savukārt bioloģiskajās attīrīšanas iekārtās dzīvo baktērijas, kas pārtiek no notekūdeņos esošajām organiskajām vielām, tādējādi to attīrot un padarot lietojamu atkārtoti.