Vairāki cilvēki līdz galam nesaprot tieši ar ko atšķiras optometrists un tāds ārsts, kā oftalmologs, vai, piemēram, kas tad būtu optiķis. Īstenībā, tas ir tādēļ, ka ļoti daudzus gadus jebkurš acu ārsts jau tika dēvēts par okulistu. Laikam ejot, dažādas klīnikas uzsāka pielietot jauno terminoloģiju, savukārt klienti palika nesaprašanā, kas jau ir kurš vai pie kura ārsta tad ir īsta redzes pārbaude. Tālāk centīsimies tikt skaidrībā, ar ko gan nodarbojas šie ārsti, starp kādam tad specialitātēm pastāv starpība, bet kur viņas nav. Gan arī varēsiet uzzināt, kādā veidā izvēlēties ārstu, kā arī kam tieši pievērst īpašu uzmanību.

Kas var pārbaudīt acis?

Tad kādi tieši ir acu speciālisti? Agrāk bija kāds ārsts okulists, kur arī gājām pārbaudīt redzi, taču tagad acu ārsts pilda konkrētas darbības, saskaņā ar savu profesiju. Piemēram, optometrists jau ir ārsts, kas tieši darbojas ar redzes problēmām un kuram būs ārstniecības personas sertifikāts, kas tad ir jāatjauno ik pēc 5 gadiem. Šis ārsts skatās kopējās slimības, tad, kad tiek veikta redzes pārbaude, darbojoties gan ar pašu redzi, gan arī jau ar pašu aci. Šis speciālists var izrakstīt pat brilles vai lēcas acīm. Turpretim, ja būs identificētas problēmas, ārsts pacientu novirza jau uz ārstēšanu. Šo procesu pilda oftalmologs acu ārsts. Šis speciālists ir okulists, kura uzdevumos tiek iekļauta redzes pārbaude, diagnostika un ārstēšana, preparātu izrakstīšana, un arī ir tāda veida oftalmologi – acu ārsti, kuri veic acu operācijas. Kā arī šie ārsti palīdzēs pasūtīt koriģējošās brilles vai arī kontaktlēcas. Visbeidzot optiķis, kurš nebūs mediķis. Viņš strādā ar izrakstīto recepti, ko saņēmāt tieši no oftalmologa ārsta vai optometrista. Optiķis spēs izveidot koriģējošās brilles atbilstoši receptei, salabot rāmjus, protams, arī izvēlēties brillēm materiālus. Ir pat sasaistīta specialitāte: optometrists, kas ir arī optiķis. Šis ārsts var pārbaudīt redzi un vēl izveidot attiecīgās koriģējošās brilles.

Pārbaudīts redzes ārsts – kādiem kritērijiem viņam ir jāatbilst?

Pirms meklēt acu speciālistu, sākumā būtu jāizprot – kas tad tieši Jums ir vajadzīgs vai tas būtu oftalmologs, vai arī optometrists. Kā jau tas bija augstāk rakstīts, optometrista darbs tad ir redzes pārbaude, taču oftalmologa – ārstēšanas process. Tādēļ, ka šie ārsti ir medicīniskās personas, tiem jāuzrādās ārstu reģistrā. Protams ir ērti, kad iespējams digitāli pieteikties, ja vajadzīga acu pārbaude, nekā ilgi gaidīt un gaidīt, mēģinot sazināties telefoniski. Uzreiz izlasiet klientu atsauksmes, ja tādas jau ir tieši par izvēlēto speciālistu. Šodien optometrists jau ir pat atrodams optikas veikalos, kuros var arī pie reizes uzreiz izvēlēties arīdzen koriģējošās brilles.