Dienā, kad tad iesākās karš, Krievija pārkāpa suverēnas un neatkarīgas valsts robežu. Šodien tas, kā Ukraina un arī tās iedzīvotāji cieš no šī kara darbībām, jau redz ikviens pasaulē. Tagad neviens nevar palikt vienaldzīgs. To var redzēt pēc to ziedojumiem un atbalsta, ko tad parasti cilvēki veic ikdienu, vēloties palīdzēt šiem kara novājinātajiem civiliedzīvotājiem. Protams, ka tas jau ir ļoti pareizi! Visiem ir jāpalīdz šiem parastajiem cilvēkiem – sievietēm un vīriešiem, mazuļiem, pusaudžiem un pusmūža cilvēkiem. Viņi ir tiesīgi dzīvot! Karš turpinās, bet parasti cilvēki, uzņēmumi, valsts organizācijas nebeidz sniegt palīdzību. Tātad ir un būs cerība uz mieru Ukrainas valstī un visā pasaulē!

Palīdzības sniegšanas vietas un tās izmantošana

Pēc VID informācijas cilvēki drīkst ziedot trīs variantos. Pirmais jau ir budžeta iestādei, Latvijā dibinātai biedrībai, reliģiskai organizācijai. Otrais veids ir jebkura cita iestāde jau ar sabiedriskā labuma statusu, kā piemēram, katram zināmais ziedot.lv. Kā arī trešais – ES vai EEZ reģistrētai nevalstiskai sabiedrībai, kur ir tāds pats organizācijai ar sabiedriskā labuma statusu. Turklāt šāda veida finansiāls atbalsts var būt iekļauti deklarācijā.

Atbalsta plūsma būs caurredzama un arī uzticama, kad līdzekļi tiks virzīti tieši šajās jau pārbaudītās iestādēs. Ziedot.lv palīdzības izmantošanu saskaņo kopā ar Latvijas Aizsardzības ministriju. Pats galvenais virziens ir Ukrainas aizsardzības spēki, kā arī humanitārā palīdzība kara bēgļiem un vēl kara cietušās valsts pilsoņiem. Un nākamās ziedojumu plūsmas tiks sadalītas 2 ceļos – degvielai un medicīnas precēm. Nenoliedzami, ja tiek ziedots noteiktam mērķim, piemēram, karā cietušajiem bēgļiem, tad pilnīgi viss saziedotais nonāk konkrēti šim konkrētajam mērķim.

Palīdzība no mūsu valsts, kāda tad tas būs?

Sākoties karam, bez emocijām nepalika var teikt neviens. Uzreiz aktīvi palīdzēt sāka vienkāršie iedzīvotāji, 4 dienu laikā vien tie jau bija savākuši 2 miljonus eiro. Ziedošanā uzsāka aktīvi piedalīties voluntieru organizācijas, kas kā vāca ziedotās mantas, gan nogādāja tās saņēmējiem. Ziedošanai pieslēdzās arī dažādas sabiedrības, pilsētu pašvaldības, kas pat pašas nogādāja tos saņēmējiem. Tās pašvaldības, kurām ir interneta lapas, izvietoja tur informāciju par vajadzīgajiem ziedojumiem – apģērbs un apavi bērniem, medicīnas rakstura preces, apģērbs pieaugušajiem kā arī citas lietas. Protams, pašvaldības aktīvi iesaistās kara bēgļu izmitināšanas, kā arī palīdzības jautājumos. Un pat aptiekas piedalījās ziedojumu sniegšanā, piem., visiem zināmā “Meness aptieka” ziedoja marles pārsējus un vienu reizi lietojamus cimdus. Latvijas lielie pārtikas apstrādes uzņēmumi piegādājuši jau sagatavotas palīdzības kravas. Arī miljardieri nemaz nepaliek vienaldzīgi, kā rakstīts diena.lv, Mihails Fridmans, Pjotrs Avens kā arī Germans Khans noziedoja desmit miljonus amerikas dolāru Ukrainas ebrejiem, kuri cieta no Krievijas sāktā kara Ukrainā. Pie tam, viņu dibinātais “Genesis Philanthropy Group” novirzīja 5 miljonus ASV dolāru ebreju evakuācijai un pārtikas paku izplatīšanai. Un pieci miljoni ASV dolāri iedalīti humanitārai palīdzībai. Turklāt, Avens, Fridmana, Kosogobs palielinās Alfa-banka Ukraina kapitālu par vienu miljardu dolāru.

Kā var redzēt diezgan daudzi šodien ziedo Ukrainai, bet karš nebeidzas un arī atbalsts un palīdzība arī tagad ir vajadzīga! Nepaliekam malā, mums ir jāpalīdz!