Mūsu klimatiskie apstākļi nosaka to, ka gada lielāko daļu mājokļos ir svarīga telpu apsildīšana. Lai arī pēdējos gados ziemas spelgonis ir gājis mums secen ar nelieliem izņēmumiem, siltumu un komfortu savās mājās vēlas ik viens. Piedāvājumā ir atrodami daudz un dažādi apkures sistēmu risinājumi, sākot ar nelieliem un salīdinoši kompaktiem, kas būs ideāli piemēroti dzīvokļiem un beidzot ar lielām apkures sistēmām, kas būs vairāk piemērotas privātmājām. Siltumsūknis darbojas, iegūstot enerģiju no dabas – gaisa, ūdensm zemes. Interesentiem ir pieejami dažāda veida ūdenssūkņi, kas darbojas pēc atšķirīgiem principiem, taču paredzēti vienam mērķim – telpas uzsildīšanai. Daudzi, būvējot privātmājas, izvēlas ierīkot siltumsūkni, jo to var izmantot papildus citām apkures iekārtām, piemēram, granulu katliem un ar sūkņa palīdzību apsildīt grīdas.

VAI SILTUMSŪKŅU IZMAKSAS IR ATŠĶIRĪGAS?

Siltumsūkņu cenas ietekmē dažādi faktori, galvenokārt to veids. Cenas noteikšanai tiek ņemts vērā enerģijas patēriņš, protams, ražotāja nosaukums, tas, kāda tipa siltumsūknis ir konkrētais modelis un vēl citi faktori. Cenas ir dažādas, piemēram, dzīvokļiem un nelielām platībām paredzēti siltumsūkņi izmaksās zem 1000 eiro, taču privāmāju siltumsūkņi, kas tiek iebūvēti zem zemes – vidēji zem 10000 eiro. Latvijā vispopulārākie ir aerotermālie siltumsūkņi, je gaiss-gaiss siltumsūkņi, kuru izmaksas ir draudzīgākas un uzstādīšana vienkāršāka. Lai izvēlētos sev piemērotu siltumsūkni un lieki neizmestu naudu vējā, noteikti nepieciešama speciālistu konsultācija, lai izvēlētos savām vajadzībām un, pats galvenais, reģionam piemērotu siltumsūkni, kas nesaplīstu jau pēc pirmās ziemas.

VAI SILTUMSŪKNIS IR LABĀKĀ IZVĒLE NO APKURES SISTĒMU VEIDIEM?

Pastāv dažādi siltumsūkņu veidi. Apkures sistēmas ierīkošana mājā vai dzīvoklī var prasīt gan informācijas ievākšanu, gan dažus ar celtniecību saistītus darbus. Iesākumā jāizvērtē apsildāmās telpas energoefektivitāte un, ja telpai ir siltumizolācijas problēmas un zudumi, tie būtu jānovērš. Ir atsevišķi siltumsūkņu veidi, kas ir lieliski apvienojami ar citām apkures iekārtām, piemēram granulu katliem vai krāsnīm. Ja vēlaties telpā ierīkot arī kondicionēšanas sistēmu, tad gaiss-ūdens siltumsūknis būs lieliska izvēle, tādējādi, iespēja iegūt divus risinājumus uzreiz. Lai ierīkotu šādu apkures sistēmu, iesākumā nevajadzētu nobīties no ierīkošanas izmaksām, jo tās ir zemākas kā granulu katliem vai gāzes apkurei un atdeve ir lielāka un izdevīgāka. Ja vēlaties uzstādīt zemes siltumsūkni, tad nepieciešami nedaudz lielāki ieguldījumi, kas sevi sāks atpenīt pēc laika, taču, tā kā privātmājas netiek būvētas lietošanai uz dažiem gadiem, tas būs lielisks ieguldījums.