Mūsu valstī daudzi cilvēki visbiežāk novirza naudas līdzekļus kā arī dažādas lietas, kā piemēram, apavus un apģērbu. Šodien eksistē ļoti dažādas organizācijas, kuras ļauj īstenot dažāda veida atbalstu, tādējādi mums saviem spēkiem nemaz nav jāmeklē konkrēti tie, kam tad vajadzīga palīdzība, to jau izdara šāda iestāde. Latvijā sniedz atbalstu ne vienīgi fiziskas personas, taču pat daudzi uzņēmēji un vēl lielas kompānijas piedalās labdarības procesā. Kādā veidā tiek īstenots labdarības process Latvijā? Ko tad dara labdarības fondi? Pilnīgi viss tieši par ziedojumiem kā arī palīdzības realizēšanu Latvijas teritorijā tālāk.

Kādas tieši atbalsta programmas tiek īstenotas?

Kā jau tika minēts, pie mums labdarība īstenojas ļoti dažādos variantos un virzienos. Ziedo cilvēki pat ar fizisko darbu, piem., kad vajadzīgi pedagogi nometnē īpašiem bērniem vai, piemēram, vācot dāvanas. Tāds process tiks dēvēts jau par brīvprātīgo darbu, tā kā samaksa par to netiks saņemta. Diezgan daudz var tikt savākts, izmantojot krājkasītes veikalos, šodien tādā veidā arīdzen vāc atbalstu Ukrainas valstij. Labāk ziedot, izmantojot lielās organizācijas, kā piemēram, ziedot.lv. Šīs organizācijas mājas lapā ir ļoti daudz dažādu variantu kam palīdzēt – palīdzība sirmgalvjiem, atbalsts zinātnei, ārkārtas situācijās un arī citi varianti. Jebkurš labdarības fonds Latvijā īsteno kāda projekta realizāciju, vēlāk par tā rezultātiem var iiepazīties fondu publiskajās lapās. Bez ziedošanas fondiem, eksistē dažādu bagātu iedzīvotāju izveidotie fondi, piemēram, Pētera Avena labdarības fonds. Šeit netiks savākti ziedojumi, bet Avena kungs ar šo fondu par saviem līdzekļiem realizē dažāda veida palīdzības pasākumus, kuros ir iekļauts atbalsts bērniem, zinātnei vai kultūrai, kā piemēram, katru gadu īstenotais Rīga Jūrmala festivāls.

Kādi ir labdarības fondi pie mums?

Ar ko gan atšķiras labdarības fonds Latvijā no ziedojumu vākšanas organizācijas? Labdarības fonds tad ir bez peļņas organizācija, fonda nauda, kas lielākoties jau ir mecenāta līdzekļi, būs novirzīti kāda projekta realizācijai, piemēram, kā atbalsts medicīnai vai arī zinātnei. Savukārt, ziedojumu organizācijas darbojas pateicoties iedzīvotāju saziedotajiem līdzekļiem. Taču pirms ziedošanas uzmanīgi izpētiet to organizāciju, kurai uzticiet savu līdzekļu izmantošanu. Tomēr arī tagad jau ir ļoti daudz krāpnieku, kuri vēlas uzdzīvoties uz citu nelaimēm. Latvijā populāras tad ir ne vienīgi ziedošanas iestādes, kā piemēram ziedot.lv, bet arī jau iepriekš minētie labdarības fondi. Daudz paveicis ir Pētera Avena labdarības fonds Latvijā. Balstoties uz Dienas publicētās informācijas miljardieri Mihails Fridmans un Pjotrs Avens Ukrainai un tās cilvēkiem jau ir veltījuši 150 milj. EUR, kā arī nolēma paaugstināt Alfa Bank Ukraina kapitālu līdz miljardam eiro. Kopā mēs spēsim izlīdzēt daudziem, kam tā ir vajadzīga!