Tad, kad bija radītas kontaktlēcas, tajā brīdī pilnīgi pārvērtās cilvēku sapratne par redzes problēmu korekciju. Tālredzīgie un tuvredzīgie pacienti jau var droši braukt ar mašīnu, sportot, peldēt un saredzēt dažādus afišas un citus uzrakstus, nenēsājot brilles. Taču kā tad kontaktlēcas radās?
Tas laikam var likties ne visai ticami, taču centieni izveidot lēcas acīm bija jau uzsākti 16. gs. pašās beigās un tas bija L. da Vinči mēģinājums. No viņa palikušajos arhīvos ir 1508. gada uzmetumi, kur aprakstīta ierīce, kas domāta redzes koriģēšanai. Šajos dokumentos rakstīts, ka savdabīga lēca jāuzstāda uz acs un ierīce palīdzēs redzēt. Mūsu laikmetā zinātnieki jau ir pilnībā pārliecināti, kad tieši dotais Leonardo izgudrojums kļuva jau par mūsdienu kontaktlēcas prototipu.

Tomēr Leonardo izgudrojums tad nemaz nedabūja atzinību un gandrīz četrsimt gadus tika aizmirsts. Tikai 1887.g. vācu stikla pūtējs Frīdrihs Müllers pielietoja da Vinči ideju. Viņa lēcas acīm bija protēzes, kas bija ar acs formu. Tā lēcas daļa, kura atrodas virs acs baltuma, bija no balta stikla, bet sastāvdaļa, kas atradās virs zīlītes , bija caurspīdīga.
Un tad pa īstam milzīgs sasniegums bija, kad Kevins Tauhey 1947.gadā izgatavoja pirmās lēcas ar mazu diametru, kurš apklāja tikai acs radzeni un tika izgatavotas no plastmasas, un tās nebija līdzīgas stiklam. Pēc tam kontaktlēcas palika tādas, kādas tās mēs redzam uz šodienu.

Savukārt tagad pat iespējams iegādāties kontaktlēcas internetā, protams, ja Jūs zināt, kādas lēcas nepieciešamas. Taču eksistē pat tāda tipa kontaktlecas interneta veikals, kurā ir ārsti, kuri var pārbaudīt klientu acis kā arī izrakstīt receptes. Tehnoloģijas attīstās un viss paliek ērtāks. Un, kad pirms tam pirmās lēcas bija tiešām diezgan dārgas, tad šobrīd lēcas cena patīkami izbrīna.

Kam tad pievērst pastiprinātu uzmanību, kad tiek pirktas lēcas acīm?

Pats pirmais, kam tieši vērst uzmanību, izvēloties lēcas, ir un būs tas, vai lēcas jau ir cietas vai mīkstas. Kontaktlēcas, kas ir cietās, uz šodienu jau pilnveidojās. Sākotnēji tās bija izgatavotas no stikla, vēlāk jau no organiska stikla, plastmasas un noklāja visu virsmu acij. Pēdējais attīstības posms bija ražošana no specifiska materiāla – silikona akrilāta. Pašas galvenās cieto kontaktlēcu atšķirība būs minimāls attēla izkropļojums (šeit pats materiāls vislabāk notur to formu), izturība pret bojājumiem, materiāls ir mazāk pakļauts netīrumiem, vajadzība mitrināt pašas lēcas ir mazāka, tā kā tās nesatur ūdeni un neizžūst ilgstoši lietojot, kārtīgi rūpējoties, lietošanas laiks pārsniedz mīksto lēcu lietošanas termiņu. Mīkstās lēcas jau ir taisītas no īpaša elastīga materiāla – hidrogēla vai arī no silikona hidrogēla. Pēc lēcu maiņas tās var iedalīt: 1 dienas lēcas (vienreizējās lietošanas), nedēļas vai divu nedēļu lēcas, plānotā nomaiņa, kuras jāmaina ik pēc 1-3 mēnešiem un visbeidzot tradicionālās, kur var mainīt ik pēc sešiem mēnešiem. Bez šaubām, kontaktlēcas cenas būs atkarīgas ne vien no tā kāds materiāls izmantots, bet arī, piemēram, no nēsāšanas termiņa. Pie tam vēl atrodamas krāsainas lēcas, kuras jau var pilnīgi izmainīt ārējo izskatu. Kontaktlēcas internetā tiešām ir atrodamas milzīgā vairumā kā arī eksperti klientiem varētu nodrošināt pilnīgas atbildes to izvēlē. Bez šaubām, nozīmīgi, lai pati lēcas cena nemaz nav sevišķi maza, tā kā kvalitātei šeit jau ir liela loma un vislabāk izvēlēties drošu ražotāju.