Visbiežāk, kad tiek runāts konkrēti par jumta uzstādīšanu, tad nozīmīgs jau ir ne tikai jumta segums, bet viss mājas jumts kopumā. Un vēl, ja jumta veids mājai var tikt izvēlēts arī jau celtniecības laikā, tad jumta segums, kas ir viens no būtiskākajiem mājas posmiem, ir cītīgi jāizrēķina un jāprojektē pirms tam. Būtu jāizprot, kādi jumta konstrukcijas veidi jau ir atbilstoši tieši Jūsu projektā. Jau ir tik ļoti daudz veidu – sijas, jumtu spāres kā arī kopnes, kādā veidā tie atšķiras vai, kam dot priekšroku, jau ir ļoti būtisks jautājums.

Vairāk uzzini – https://freimans.com/lv/jaunumi/

Slīpais vai varbūt plakainais jumts, kas tad tomēr ir atbilstošākā izvēle?

Visbiežāk redzami jau ir mansarda un divslīpju jumts mājām, protams, pastāv pat vienas slīpnes vai arī četrslīpju jumti, kā arī vairāku veidu savienojumi. Interesantu mājokļa konstrukciju var dabūt, ja jumta konstrukcija ir, piemēram, pavisam plakana, taču šajā gadījumā varētu būt ļoti daudz uzkopšanas darbu, tas ir arī tāpēc, ka dažāda veida nokrišiem šeit nav aizplūšanas ceļu, taču jumta uzstādīšana un siltināšana jau ir ekonomiskākā. Bez šiem pastāv arī tādi jumta konstrukcijas veidi, kā jumts piramīdas veidā, kas līdzinās piramīdai. Minētais veids visbiežāk tiek izmantots kā dizaina papildinājums jumtam. Kā vēl viens neparastais variants jumta izskatam jau ir asimetrisks jumts, kur tad raksturīga īsa mala un gara otra jumta puse. Vienmēr jāapzinās, jo konstrukcija ir grūtāk realizējama, jo jumta uzstādīšana būs dārgāka. Tā kā tieši uz neraksturīgajām jumta konstrukcijas daļām, būs nepieciešams arī papildus jumta segums.

Koka kopnes vai jumta spāres un sijas, ko ņemt par pamatu?

Kad izvēlaties tādu opciju, kā jumta spāres, būs jaielāgo, ka jumta uzstādīšana būs diezgan darbietilpīga. Jumta konstrukcija tiek mērīta, uzstādīta un vēl zāģēta uz paša objekta. Šādi jumta konstrukcijas veidi izmantojami tikai mazos projektos, līdz sešiem metriem. Jumta spāres paredz ēkas nesošās sienas, pie kurām tās tiks stiprinātas, kaut gan kā ievērojams pluss jau ir tāds, ka pašas jumta spāres var būt arī sataisītas atbilstošas uz vietas celtnes specifikai. Savukārt kopnes izceļas ar savu labo kvalitāti, tādēļ, ka to ražošanā izmanto īpašu programmatūŗu, bet pašu kopņu izveidē tiks izmantots pilnīgi automatizēts process, kas tieši izslēdz jebkādas kļūdas. Celtne var būt arī bez tik nepieciešamām nesošam sienām, kas, savukārt, piedod ekonomiju projektam. Koka kopnes ļauj bez ierobežojumiem izdomāt vai pat pārdomāt projektu jebkurā brīdī, pie tam jumta siltināšana vai uzstādīšana jau ir viegli izdarāma kā arī skaidra. Un visbeidzot jumta uzstādīšana aizņem maz laika, piem., lai pabeigt parastu privātmāju, koka kopņu jumta uzstādīšana aizņem no 1-2 dienām.